De 5-S methode van Harvey Karp

Gepubliceerd op 18 april 2024 om 16:02

Het is helemaal nieuw, hip en happening; de 5-S methode van Harvey Karp.

Voor ik hier verder op inga, wil ik heel graag benadrukken dat ik weet hoe heftig het is als je een baby hebt die veel huilt. Been there, done that. Nachten lang zat ik met mijn huilende baby in de woonkamer, of lagen we op bed om toch te proberen wat te slapen terwijl hij de longen ui zijn lijf schreeuwde. Ik heb er nog last van (haha, en je werkt met baby’s!) en weet nog heel goed hoe wanhopig en boos ik soms was. Dus heb jij momenteel een huilend kindje en ben je wanhopig op zoek naar een oplossing? Stuur me een berichtje en ik denk graag met je mee ❤️

Terug naar de 5-S methode. Hopelijk ken je het nog niet, en in dat geval zeg ik ‘lekker zo houden’. Ben je bij het consultatiebureau geweest en heb je daar laten vallen dat je kindje veel huilt? Dan hebben ze je hoogst waarschijnlijk uitgelegd hoe fantastisch deze methode is.

Voor ik kan uitleggen waarom ik deze methode, op zijn zachts gezegd ‘minder prettig’ vind, zal ik uitleggen wat het principe is:

“In de Happiest Baby-methode, een bewezen effectieve methode, leren ouders sensitief te reageren op hun baby. Door de baby adequaat te kunnen troosten voelen zij zich meer competent in het omgaan met huil- en slaapproblemen. Ze leren hun baby troosten in vijf stappen:

(1) inbakeren,
(2) op zij- of buikligging op de arm nemen,
(3) kalmerende geluid maken (shhhhh),
(4) wiegen 
(5) laten zuigen.”

Stel je voor dat jij uit je werk komt,

en je hebt een ongelofelijke rotdag gehad. Of je hebt jeuk op je rug en niemand begrijpt dat ze even moeten krabben. Of je bent ergens zo enthousiast over, dat móet je even met je partner delen.

In plaats van dat je partner zich echt even focust op jou en naar je luistert en jou je verhaal laat doen gebeurt er het volgende. Hij pakt je stevig vast en rolt je in een grote doek, hij begint je heen en weer te wiegen met je gezicht de andere kant op, blijft maar een lolly in je mond stoppen en ondertussen zegt hij zo hard ‘Ssssssshhhht’ in je oor dat het jouw stemgeluid overstemt (zo hard als een stofzuiger). 
In dat geval stop je op een gegeven moment met praten, in de hoop dat deze behandeling stopt. Zou jij je liefdevol behandeld voelen als je partner dit bij jou zou doen? Ik denk het niet, ik zou eerst alleen maar harder gaan schreeuwen en hem daarna wel willen wurgen.

Dus is dit ‘sensitief’ met je baby omgaan?

Ik ben van mening van niet, want ik zou zelf helemaal overkoken van binnen. En als jij je niet liefdevol behandeld voelt, dan voelt je baby dat ook niet. Baby’s zijn namelijk ‘net mensen’, met echte gevoelens en echte emoties. Ga je met deze methode op zoek naar de oorzaak van het huilen? Nee. Het is puur symptoombestrijding. Het is schadelijk omdat je geen connectie hebt met je kind. De baby ligt op de zij of op de buik op je arm, zonder contact met je te maken. 

‘Een bewezen effectieve methode’…

Ja de baby zal er inderdaad stil van worden, maar de reden waarom is niet een waar je lang over na wil denken. De baby stopt op een gegeven moment maar gewoon met huilen, en niet omdat het probleem is opgelost. Als je een baby een tijd laat huilen, en daarna overvoedt met prikkels, dan schakelt het brein van je kindje gewoon uit in een ‘freeze-dissociatie’-modus. Om het even beeldend te maken; een vastloper in je computer. Een blauw scherm en geen andere keus dan CTRL-Alt-Delete om de boel weer opnieuw op te starten. 
Als dat gebeurd met je computer, dan start je hem opnieuw op, en hoop je heel hard dat er niets beschadigd is en dat je al je werk nog terug kunt vinden. Maar bij een baby zou het normaal moeten zijn.

En ik snap het wel hoor, als je voor je gevoel op het punt bent beland dat je je kindje wat aan wil doen of op deze manier het huilen kunt laten stoppen dan zou ik ook voor deze manier kiezen. Maar het is een korte termijn oplossing die je hooguit een keer zou moeten gebruiken. Daarna is het wel zaak om uit te zoeken waar het huilen vandaan komt. En dat vergeten ze een beetje met deze methode…

Wil jij nou weten waar het huilen van je baby vandaan komt, en hoe de breinontwikkeling van je kindje werkt?

Zodat je begrijpt waarom je baby huilt? En vooral ook hoe je het huilen van je baby flink kunt verminderen en soms zelfs kunt voorkomen? Boek dan de cursus Liefdevolle Verwachting, dan leer ik je er alles over ❤️. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.