Wat als we…

Gepubliceerd op 24 april 2024 om 16:56

Wat als we…

Borst of fles?

..In plaats van moeders veroordelen op de keuze voor borst- of flesvoeding, deze moeders juist complimenteren met het maken van hun eigen keuzes. Accepteren dat borstvoeding niet voor iedereen is weg gelegd, en dat sommige baby’s het beter doen op kunstvoeding. Want als een moeder borstvoeding geeft met tegenzin, dan is dat NIET de beste keuze. Dan kan de borstvoeding wel het meest natuurlijk zijn, maar een baby heeft in dat geval op de lange termijn meer aan liefde en connectie met zijn moeder dan aan de borstvoeding…

Neerleggen?

…In plaats van zeggen dat een ouder zijn baby moet neerleggen en niet steeds vast moet houden, trots zijn op die ouder die aan de behoefte van de baby tegemoet komt? Dan leren meer en meer ouders dat het oké is om je baby te koesteren. Dat je een baby niet te veel vast kan houden, en dat het normaal is om je baby alle liefde te geven die de baby nodig heeft om te groeien.

In slaap voeden?

…In plaats van te zeggen dat ‘in slaap voeden schadelijk en stom is’, we eindelijk eens accepteren dat ‘in slaap voeden’ heel natuurlijk is? Ook deze periode gaat weer voorbij, en hoe lang duurt het nou eenmaal ten opzichte van een heel mensenleven? Terwijl jij je kindje in slaap voedt, leer je je kind dat slapen fijn en veilig is. Dat jij er voor hem/haar bent, en dat je kindje altijd op je kan vertrouwen. In borstvoeding zitten slaap-bevorderende hormonen, als het niet de bedoeling was om aan de borst in slaap te vallen dan zou de natuur dat wel anders geregeld hebben denk ik.

Zwaar?

…Accepteren dat het soms ook heel zwaar kan zijn om een kind te hebben. En dat als iemand dat tegen je zegt, je niet reageert met ‘ja maar, jij wilde dit toch zelf!?’ Natuurlijk wilde de overgrote meerderheid het kindje al voor ze zwanger raakten. Gelukkig wel. Maar jij wilde ook heel graag deze baan, en daar mopper je ook wel eens over! Dus doe niet lelijk als iemand eens de behoefte heeft om te mopperen over hoe zwaar de kindertijd kan zijn. Sla je arm er omheen, luister zonder oordeel, en vraag of ze behoefte hebben aan hulp van jou. Zo niet, dan is het zo ook goed. Soms is je hart luchten al meer dan genoeg.

Contactslaapjes?

…De ouderwetse opvatting dat slapen tegen de ouder aan schadelijk is, eens loslaten? Het is heel normaal en gezond dat de baby vaak bij je wil zijn en dan in slaap valt. Het instinct van de baby slaat op tilt als je ze ergens neerlegt. Ze weten dat ze zichzelf niet in leven kunnen houden, en dat ze de nabijheid van de ouder nodig hebben om te overleven. Dit instinct neemt vanzelf af, naarmate de baby meer vertrouwen krijgt in de wereld, in de hechting met de ouders en in het eigen lijf. En als de hersenontwikkeling er aan toe is, en spoiler, dat duurt nog even…

Verwennen?

De term ‘verwennen’ nooit meer zouden gebruiken als het gaat om de omgang met een baby? Dan zou de hele babytijd er heel anders uit zien, dat kan ik je wel vertellen. Vasthouden, knuffelen, samen slapen,  (borst)voeden op verzoek, reageren op signalen van de baby, thuis willen blijven om voor je kindje te zorgen, de tijd nemen voor de ontwikkeling. Moet je kijken hoeveel omgang met de baby beïnvloed wordt door de term ‘verwennerij’…

Welke ‘wat als we’ kun jij nog bedenken??

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.