Verschillende draagmaterialen

Laat ik voorop stellen dat je bij 100 verschillende draagdoekconsulenten ook 100 verschillende draagdoeken en materialen kunt vinden. Grofweg is de verdeling wel overal hetzelfde. Je hebt:

 

Een geweven draagdoek
Dit is in Nederland de meest gebruikte doek. Hij is ontzettend veelzijdig en lang te gebruiken, van de kraamweek tot de ver in de peuter/kleutertijd. Er is ontzettend veel keuze in kleuren, materialen en manieren waarop je de doek kan knopen (op je borst, op je zij/heup of op je rug). 

 

Een rekbare (tricot) draagdoek
Het grote verschil met de geweven doek is dat deze doek ‘gebreid’ is. Hierdoor is hij rekbaar, en voelt de stof als een T-Shirt. Heel geschikt om bijvoorbeeld met je kleintje te ‘buidelen’ (huid op huid contact). Ook met de rekbare doek zijn diverse knooptechnieken mogelijk, maar meestal knoop je met een rekbare doek op je buik/borst.
Dit omdat de kans dat je kind zich uit de doek wurmt wanneer deze niet goed aangespannen is wat groter is. Gebeurd dit op je rug, dan ben je waarschijnlijk te laat met het opvangen van je kind met alle gevolgen van dien.
Je kunt een rekbare doek gebruiken vanaf de kraamweek. Het is per kind/ouder verschillend wanneer het niet dragen met een rekbare doek niet meer kan of lukt.

 

Een Ringsling
Een Ringsling is (meestal) ook een geweven doek, met aan 1 kant 2 (gegoten) ringen. Je draagt met een Ringsling a-symmetrisch, dus op 1 schouder. Uiteraard kun je wel van schouder wisselen, dus het is niet zo dat je aldoor dezelfde schouder belast.
De Ringsling kun je ook gebruiken van kraamweek tot ver in de peuter/kleutertijd.

 

Een Aziatische drager (Meh Dai, Onbuhimo of Podaegi)
De geweven doek kent een lange geschiedenis in West-Europa, de Aziatische Dragers hebben, zoals de naam al zegt, een andere oorsprong. De Meh Dai kom je echter steeds meer tegen in Nederland, en is een veelzijdige drager. De Meh Dai is eigenlijk een toffe combinatie tussen een geweven doek en een voorgevormde drager. 
Je kunt met een Meh Dai dragen van de kraamweek tot ver in de peuter/kleutertijd op je buik/borst, op je zij/heup en op je rug.

 

Een SSC (Soft Structured Carrier)
Deze is ook wel bekend als de ‘draagzak’. De keuze en uitvoeringen zijn eindeloos, en zo ook de ervaringen van mensen die met deze dragers bekend zijn. Wat voor de ene persoon werkt is voor de ander een ramp, en omgekeerd. Zelfs tussen de vader en de moeder in 1 gezin kunnen de meningen ontzettend verschillen, want een SSC is op ontzettend veel manieren passend te maken aan je eigen lijf en aan dat van je baby. Er zijn dan ook consulenten die zich gespecialiseerd hebben in SSC’s. Bij mij kun je terecht voor de dragers van Pure Baby Love (liefde voor plaatselijke ondernemers!) en de MyKay en Click Deluxe van ByKay.

 

Nu we de dragers uitgesplitst hebben in de verschillende groepen, weten jullie als iets meer over wat de mogelijkheden zijn. Maar wat kan ik nu voor jullie betekenen?

Misschien heb je een vriend, vriendin of collega die zijn of haar kindje draagt, en wil jij dat ook? Of hebben jullie een doek gekregen en weet je niet wat jullie er mee kunnen?

Jullie kunnen bij Babywaard Dragen een draagconsult boeken. Zo leren jullie thuis in alle rust wat de mogelijkheden zijn met jouw doek naar keuze, en kunnen jullie daarna zelfverzekerd jullie kindje veilig dragen!