De vader-pagina

Vader, vaderschap, ik word papa, vader met kind, vader verzorgd baby, ik word vader, zwangerschapscursus, centering, centering zwangerschap

Als je vader gaat worden, of net vader bent geworden, verandert er heel veel in je leven. Gelukkig kun je veel doen om zo goed mogelijk met deze veranderingen om te gaan.

Voorbereiding tijdens de zwangerschap

Je partner is zwanger. Hebben jullie het er lang over gehad? Of was het zo ineens zover en overvalt het je een beetje? Hoe dan ook, er is een kind onderweg, zij draagt het, wat kun jij doen?
Helaas is heel veel van de informatie die je op Google vind gericht op moeders. Ik vind dat stom, en het lijkt me heel frustrerend.
Ik heb geprobeerd om mijn website zo ‘vader-vriendelijk’ mogelijk te maken, maar mocht je ergens nog iets vinden wat wel alleen voor moeders is, laat het me dan vooral weten!


Er zijn tegenwoordig enkele leuke vadercursussen en websites waar je veel informatie kunt vinden tijdens de zwangerschap:

https://www.vadercursus.nl/cursus/#aanmelden 
https://welcometomankind.nl/
https://platformvaderschap.nl/wp-content/uploads/2019/11/PDF-versie-2-tekst-is-tekst-2.pdf

 

Je kunt hier in de regio met je partner mee naar een bevallingscursus, op de pagina ‘wat kun je verwachten staan er een aantal doorgelinkt! Ook leuk voor partners!
Bij verloskundigenpraktijk Zonwaard geeft verloskundige Lisette samen met mij Centering Zwangerschap. Ook verloskundige Rian en Petra geven Centering samen met een kraamverzorgende. In bijeenkomsten 5, 6 en 7 zien we graag alle partners ook, en gaan we in op de bevalling (2x) en de kraamweek. Erg gezellig en leerzaam, dus wees welkom!

Wil je je goed voorbereiden op de komst van jullie kleintje, en dan vooral ook op die eerste mega-belangrijke tijd na de geboorte? Volg dan de ouderschapscursus Liefdevolle Verwachting. In 2 cursusmomenten van 2,5 uur vertel ik je alles wat je wil weten over het gedrag en de ontwikkeling van je baby, en daar heb je heel veel plezier van als de baby eenmaal geboren is!

Tijdens de zwangerschap kom ik rond de 32-34 weken bij jullie thuis langs voor het intakegesprek.

Ik vind het leuk als je daar bij bent. Als je overdag werkt, kunnen we voor dit gesprek ook ‘s avonds afspreken. We bespreken hoe jullie tegen de bevalling aankijken, wat jullie verwachtingen zijn m.b.t. de kraamweek, of jullie borst- of flesvoeding willen gaan geven, of het bed op de juiste hoogte is (rond de 80 cm 😉), en of alles voor de kraamweek in huis is (zie uitzetlijst).

Tijdens de bevalling

En dan is het moment daar. Je partner geeft aan dat ze denkt dat de bevalling begonnen is, en dan!? Ze vangt de ene na de andere wee op, en hoe ze dat doet is per vrouw verschillend. Je kunt haar hulp aanbieden door te masseren, je hand fijn te laten knijpen of te helpen met ademen. Sommige vrouwen hebben juist behoefte aan rust en zitten in hun eigen bubbel. Dat is ook prima, dan is je rustige aanwezigheid vaak al genoeg ❤️. Wat wel een hele belangrijke taak is, en soms ook fijn voor jou als partner: houd je ZZP-kraamverzorgende op de hoogte van de vorderingen. Echt hoor, door de onvoorspelbare factor van de bevalling is ons werk zo onregelmatig en ad-hoc, dat we ontzettend leunen op de berichtgeving vanuit het kraamgezin. Als je partner druk de weeën aan het opvangen is, kun jij je kraamverzorgende mooi op de hoogte houden van de voortgang.

Goede momenten om wat te laten weten via Whatsapp:

Als de bevalling lijkt te zijn begonnen. Dit kunnen weeën zijn, maar ook het verlies van de slijmprop of het breken van de vliezen. Hier hoeven we nog niets mee als kraamverzorgende, maar we vinden het wel fijn om het alvast te weten. We noemen dit ook wel de ‘Rommelmelding’. Het ‘rommelt’, dus er kan ‘zomaar’ een baby geworden worden.
Daarna horen we het graag als de weeën goed doorzetten. En ook als jullie contact hebben gehad met de verloskundige, en de afspraken die jullie met haar maken horen we graag. Bijvoorbeeld wanneer ze langs komt, en hoeveel ontsluiting je partner heeft.
Mochten jullie naar het ziekenhuis gaan voor pijnstilling? Ook dat horen we graag, want dan wordt de bevalling ‘medisch’, en hoeven wij er niet bij te zijn voor assistentie (en zijn we dus nog even ‘vrij’.
Voel je dus niet bezwaard om ons via Whatsapp overal van op de hoogte te houden, die meldingen staan bij mij sowieso uit en dus kun je me helemaal kapot spammen 😉.

Goede momenten om te bellen:

Als de verloskundige zegt dat het tijd wordt om de kraamverzorgende erbij te halen dan moet je altijd bellen. Maar ook als je vind dat je kraamverzorgende te lang niet reageert op de appjes en dat je een ongerust gevoel geeft. Bedenk voor je belt wel dat wij in de nacht ook gewoon liggen te slapen. Ook als je om 20.00 uur al een rommelmelding stuurde. Hoeven we nog niets te doen? Dan blijven we graag nog even liggen 😴😉.

Al dit op de hoogte houden is leuk voor later ook, want dan kun je feilloos terug halen wanneer er wat gebeurde. Want dat gaat je partner zéker vragen: “Hoe laat gebeurde dit?’ en ‘Wanneer gebeurde dat nou?’ Dan pak jij je app naar mij erbij, en hup, alles is mooi op volgorde na te lezen 👍🏻.

Na de bevalling

Na de geboorte van de baby ben je overweldigd, trots en heel gelukkig. Hoe ging de bevalling? Was het vooral mooi? Of ben je rot geschrokken door alles wat je gezien hebt? Het is hoe dan ook een enorme gebeurtenis, dus praat er samen of met je kraamverzorgende over.
Dan eenmaal thuis is het vaak zoeken naar nieuw evenwicht, zowel alleen als samen. Opeens moeten jullie non-stop rekening houden met een kind. Best heftig. Als je al een kindje hebt, vraag je je misschien af hoe je je aandacht moet gaan verdelen tussen de oudste en de baby. Kun je wel van allebei zoveel houden? Praat met elkaar over de veranderingen die jullie ervaren. Durf eerlijk te zijn, zeker naar elkaar. Je hoeft het niet allemaal even leuk te vinden, het kan je allemaal best een beetje ‘aanvliegen’ of een beetje veel zijn. Heel veel vaders ervaren dat zo, dus dat is echt normaal. 

Ik vergelijk het altijd maar zo:

stel je voor dat je vanaf nu alleen nog maar op hakken mag lopen 👠👠. Je kan dat, zeker weten. Op puur doorzettingsvermogen ga je dat doen, en toegeven dat het niet helemaal mee valt is ‘not-done’ nietwaar?! Maar, na verloop van tijd krijg je pijn in je voeten, je enkels, kuiten, billen en je rug 😖🥴. Kortom, je hoofd houdt wel vol, maar je lichaam geeft aan dat het behoorlijk moet wennen.
Datzelfde gebeurd er in die eerste week met het slaap tekort. Je brein zegt ‘stel je niet aan, mijn partner moet/kan het toch ook? En zij heeft de bevalling ook nog doorstaan. Ik ben geen aansteller.’ Maar je lijf is moe, je hoofd voelt zwaar, je ogen willen alleen maar dicht, je bed is zo aanlokkelijk en misschien lijd je humeur er ook wel een beetje onder 🫣😬. Dat is toch niet gek?
Bespreek hoe je het ervaart met je partner en/of de kraamverzorgende. Vind een balans tussen je partner bijstaan en ondersteunen en zelf op de been blijven. Op de langere termijn pluk je daar de vruchten van.

De eerste weken

Het is onwijs fijn dat je als vader tegenwoordig meer verlof hebt dan een paar jaar geleden. Je hebt wettelijk recht op 1 werkweek geboorteverlof als je partner is bevallen. Hierna kun je nog aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit zijn 5 weken (maximaal 25 werkdagen) die je verspreid in de eerste 6 maanden na de geboorte van je kind op kunt nemen. Je kunt ze in overleg met je werkgever allemaal aansluitend opnemen, of de dagen verspreiden over meerdere weken. Zie ook in dit overzicht
En ja, dan moet je nog steeds eerder gaan werken dan je partner. Maar in die eerste weken kun je zoveel betekenen voor je partner en kind(eren). Je partner moet herstellen van de bevalling, dus als jij haar wat klussen/dingen uit handen neemt dan kan ze sneller en beter herstellen. 
Zorg dat jullie aan de rust toekomen, door de visite goed in te plannen en deze ook na een uurtje weer weg te sturen. Af en toe een dagje lekker niets is ook belangrijk, zowel voor jou als voor haar en de baby. 
Ga regelmatig met je baby in bed of op de bank liggen. Het liefst huid-op-huid, goed voor de hechting en zo fijn voor de baby. Ook zorgt het ervoor dat de ‘vadergevoelens’ groeien, want dat je niet vanaf minuut 1 dat soort gevoelens hebt is ook helemaal normaal.
Kun je koken? Doe je de boodschappen? Regel met vrienden/familie/visite dat ze boodschappen of een lekkere maaltijd voor jullie meenemen. Scheelt jullie weer gedoe in de avond, en dat brengt weer rust. Daarbij laat jij aan je partner zien dat het oké is om hulp te vragen en aan te nemen, en dat zorgt er weer voor dat zij dat ook makkelijker doet.

Verantwoordelijkheid

Vader zijn voelt voor de meeste vaders als een grote verantwoordelijkheid. Doe je het wel goed? Kun je dit eigenlijk wel? Heel veel vragen, veel onduidelijkheden en wat brengt de toekomst? Vooral als de kraamverzorgende weg is en jullie het samen moeten doen kan het je een beetje overvallen. Denk nog een keer na over die cursus Liefdevolle Verwachting…

Als jullie eenmaal de rust gevonden hebben na de kraamweek, en de verantwoordelijkheid een plekje hebben gegeven dan gaat het echte leven beginnen.

‘Even de deur uit’, ‘even een terrasje pakken’, ‘een gezellig avondje bij vrienden’ of ‘lekker een uur of twee naar de sport’ betekend dat je je gezin thuis alleen moet laten. Dat voelt misschien niet altijd even lekker, of de baby vind dat niet fijn. Het is wel echt belangrijk om naar oplossingen te zoeken om tijd voor jezelf, tijd voor je partner of tijd voor jullie samen te creëren.

Nodig vrienden thuis uit, ga om de beurt even lekker sporten, vraag familie of vrienden om even op te letten zodat jullie ook samen wat tijd door kunnen brengen. En probeer dan niet de hele tijd over de baby te praten hè, jullie zijn ook nog gewoon een stel ❤️.


Boekentips

Je eerste 1000 vaderdagen - David Borman

Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman

Commando papa - Neil Sinclair

Vader op komst - Willem Besseling

De thuisblijfvader - Tim Gauw