Babywaard en Borstvoeding

 

Babywaard Kraamzorg vindt het erg belangrijk dat jullie als ouders op grond van de juiste informatie en professionele zorg, keuzes kunnen maken voor de toekomst van jullie kindje. Wat mag je op gebied van de zorg rondom de voeding van jullie kindje van Babywaard Kraamzorg verwachten?

 

 1. Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. Babywaard geeft informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken.

Wist je bijvoorbeeld dat borstvoeding vol zit met allerlei anti stoffen die jouw baby beschermen? En dat er voldoende voedingstoffen en vitamines in zitten om je kindje wel een half jaar volledige borstvoeding te kunnen geven? Daarnaast is het gratis! En altijd direct op de juiste temperatuur beschikbaar.

Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze staan hieronder vermeld. Via Facebook of andere media zijn er ook groepen waarbij je heel laagdrempelig verhalen en ervaringen van andere moeders kunt lezen.

2. Direct na de geboorte ligt je baby lekker bloot tegen je aan.  Het harde werken zit er op. Jullie kunnen eindelijk kennis maken met de baby! De verloskundige en kraamverzorgende zorgen voor rust, zodat jullie alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als je niet hebt gekozen om borstvoeding te geven is huid op huid contact van groot belang voor jou en jullie kindje

3. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je baby ongestoord zijn gang kan gaan, zal er een grote kans zijn dat de baby de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.  Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”.

Als je je baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaan ze dit op in de hersentjes. Zo weet de baby de volgende keer vaak goed hoe hij/zij weer aan de borst kan drinken.

Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:

- de baby krijgt direct het colostrum (eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti stoffen en heeft een laxerende werking waardoor je baby snel de eerste ontlasting kwijt raakt. Dit heeft als voordeel dat de baby minder kans heeft om geel te worden.

- De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samentrekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infectie hebt.

4. Je baby mag dag en nacht bij je blijven en Babywaard geeft uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan het drinken aan de borst. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Babywaard zal per situatie je voorzien van goede en eerlijke adviezen en deze veranderen dan soms ook iedere dag! Dat komt omdat de baby iedere dag veranderd, en advies op maat is dan ook ontzettend belangrijk. Babywaard hanteert de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn te vinden op www.veiligheid.nl

5. De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 keer per dag. De baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Babywaard zorgt dat je tussendoor voldoende kunt rusten.

6. Bijvoeding is haast nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie als ouders en met de verloskundige houden we goed in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Zo nodig zullen we jullie informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.

7. Babywaard legt uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij.  Wel moeten je borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. De kraamverzorgende zorgt ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden. En dat je weet waarop je moet letten.

8. Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of je baby is nog niet in staat om goed te drinken. Dan wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Babywaard staat in goed contact met hen. Bij thuiskomst zullen wij indien nodig contact met elkaar hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.

Babywaard beschikt direct over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden. Babywaard heeft goede contacten met lactatiekundigen uit de regio.

9. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Daarnaast kost het zuigen op een fopspeen veel energie waardoor een kindje misschien te moe is voor de borst. Het kan ook zijn dat ze  minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen. Babywaard adviseert daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien je baby toch bijvoeding nodig heeft doen we dit doormiddel van vinger-voeden of met een borstvoedingshulpset.

10. Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. Babywaard geeft je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, je vindt ze op www.borstvoeding.nl 

11. Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Babywaard raad je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

 

Willen jullie meer weten over het geven van borstvoeding?

Bijvoorbeeld:

Wat zijn nu de verschillen tussen borst en flesvoeding?

Hoe lang kun je afgekolfde borstvoeding bewaren?

Of over kolven op het werk?

 

De onderstaande site's hebben goede informatie.

http://www.borstvoeding.com

http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl

http://www.lalecheleague.nl/