De vader-pagina

Als je vader gaat worden, of net vader bent geworden, verandert er heel veel in je leven. Gelukkig kun je veel doen om zo goed mogelijk met deze veranderingen om te gaan.

 

 

Voorbereiding tijdens de zwangerschap

Je partner is zwanger. Hebben jullie het er lang over gehad? Of was het zo ineens zover en overvalt het je een beetje? Hoe dan ook, er is een kind onderweg, zij draagt het, wat kun jij doen?
Helaas is heel veel van de informatie die je op Google vind gericht op moeders. Ik vind dat stom, en het lijkt me heel frustrerend.
Ik heb geprobeerd om mijn website zo ‘vader-vriendelijk’ mogelijk te maken, maar mocht je ergens nog iets vinden wat wel alleen voor moeders is, laat het me dan vooral weten!
Er zijn tegenwoordig enkele leuke vadercursussen en websites waar je veel informatie kunt vinden tijdens de zwangerschap:

https://www.vadercursus.nl/cursus/#aanmelden 
https://welcometomankind.nl/
https://platformvaderschap.nl/wp-content/uploads/2019/11/PDF-versie-2-tekst-is-tekst-2.pdf
Je kunt hier in de regio met je partner mee naar een zwangerschapscursus, bijvoorbeeld deze van GooischGrut:
https://www.gooischgrut.nl/cursus-ontspannen-bevallen/ of deze van Van Wens Tot Baby: https://vanwenstotbaby.nl
Bij verloskundigenpraktijk Zonwaard geeft verloskundige Lisette samen met mij CenteringZwangerschap. In bijeenkomst 5, 6 en 7 zien we graag alle partners ook, en gaan we in op de bevalling (2x) en de kraamweek. Erg gezellig en leerzaam, dus wees welkom!
Tijdens de zwangerschap komt ik rond de 32-34 weken bij jullie thuis langs voor het intakegesprek. Ik vind het leuk als je daar bij bent. Als je overdag werkt, kunnen we voor dit gesprek ook ‘s avonds afspreken. We bespreken hoe jullie tegen de bevalling aankijken, wat jullie verwachtingen zijn m.b.t. de kraamweek, of jullie borst- of flesvoeding willen gaan geven, of het bed op de juiste hoogte is (rond de 80 cm 😉), en of alles voor de kraamweek in huis is (zie uitzetlijst).

Na de bevalling

Na de geboorte van de baby ben je overweldigd, trots en heel gelukkig. Hoe ging de bevalling? Was het vooral mooi? Of ben je rot geschrokken door alles wat je gezien hebt? Het is hoe dan ook een enorme gebeurtenis, dus praat er samen of met je kraamverzorgende over.
Dan eenmaal thuis is het vaak zoeken naar nieuw evenwicht, zowel alleen als samen. Opeens moeten jullie non-stop rekening houden met een kind. Best heftig. Als je al een kindje hebt, vraag je je misschien af hoe je je aandacht moet gaan verdelen tussen de oudste en de baby. Kun je wel van allebei zoveel houden? Praat met elkaar over de veranderingen die jullie ervaren. Durf eerlijk te zijn, zeker naar elkaar. Je hoeft het niet allemaal even leuk te vinden, het kan je allemaal best een beetje ‘aanvliegen’ of een beetje veel zijn. Heel veel vaders ervaren dat zo, dus dat is echt normaal. 
Ik vergelijk het altijd maar zo: stel je voor dat je vanaf nu alleen nog maar op hakken mag lopen 👠👠. Je kan dat, zeker weten. Op puur doorzettingsvermogen ga je dat doen, en toegeven dat het niet helemaal mee valt is ‘not-done’ nietwaar?! Maar, na verloop van tijd krijg je pijn in je voeten, je enkels, kuiten, billen en je rug 😖🥴. Kortom, je hoofd houdt wel vol, maar je lichaam geeft aan dat het behoorlijk moet wennen.
Datzelfde gebeurd er in die eerste week met het slaap tekort. Je brein zegt ‘stel je niet aan, mijn partner moet/kan het toch ook? En zij heeft de bevalling ook nog doorstaan. Ik ben geen aansteller.’ Maar je lijf is moe, je hoofd voelt zwaar, je ogen willen alleen maar dicht, je bed is zo aanlokkelijk en misschien lijd je humeur er ook wel een beetje onder 🫣😬. Dat is toch niet gek?
Bespreek hoe je het ervaart met je partner en/of de kraamverzorgende. Vind een balans tussen je partner bijstaan en ondersteunen en zelf op de been blijven. Op de langere termijn pluk je daar de vruchten van.

De eerste weken

Het is onwijs fijn dat je als vader tegenwoordig meer verlof hebt dan een paar jaar geleden. Je hebt wettelijk recht op 1 werkweek geboorteverlof als je partner is bevallen. Hierna kun je nog aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit zijn 5 weken (maximaal 25 werkdagen) die je verspreid in de eerste 6 maanden na de geboorte van je kind op kunt nemen. Je kunt ze in overleg met je werkgever allemaal aansluitend opnemen, of de dagen verspreiden over meerdere weken. Zie ook in dit overzicht
En ja, dan moet je nog steeds eerder gaan werken dan je partner. Maar in die eerste weken kun je zoveel betekenen voor je partner en kind(eren). Je partner moet herstellen van de bevalling, dus als jij haar wat klussen/dingen uit handen neemt dan kan ze sneller en beter herstellen. 
Zorg dat jullie aan de rust toekomen, door de visite goed in te plannen en deze ook na een uurtje weer weg te sturen. Af en toe een dagje lekker niets is ook belangrijk, zowel voor jou als voor haar en de baby. 
Ga regelmatig met je baby in bed of op de bank liggen. Het liefst huid-op-huid, goed voor de hechting en zo fijn voor de baby. Ook zorgt het ervoor dat de ‘vadergevoelens’ groeien, want dat je niet vanaf minuut 1 dat soort gevoelens hebt is ook helemaal normaal.
Kun je koken? Doe je de boodschappen? Regel met vrienden/familie/visite dat ze boodschappen of een lekkere maaltijd voor jullie meenemen. Scheelt jullie weer gedoe in de avond, en dat brengt weer rust. Daarbij laat jij aan je partner zien dat het oké is om hulp te vragen en aan te nemen, en dat zorgt er weer voor dat zij dat ook makkelijker doet.

Verantwoordelijkheid

Vader zijn voelt voor de meeste vaders als een grote verantwoordelijkheid. Doekje het wel goed? Kun je dit eigenlijk wel? Heel veel vragen, veel onduidelijkheden en wat brengt de toekomst? Vooral als de kraamverzorgende weg is en jullie het samen moeten doen kan het je een beetje overvallen. ‘Even de deur uit’, ‘even een terrasje pakken’, ‘een gezellig avondje bij vrienden’ of ‘lekker een uur of twee naar de sport’ betekend dat je je gezin thuis alleen moet laten. Dat voelt misschien niet altijd even lekker, of de baby vind dat niet fijn.
Het is wel echt belangrijk om naar oplossingen te zoeken om tijd voor jezelf en je partner te creëren. Nodig vrienden thuis uit, ga om de beurt even lekker sporten, vraag familie of vrienden om even op te letten zodat jullie ook samen wat tijd door kunnen brengen. En probeer dan niet de hele tijd over de baby te praten hè, jullie zijn ook nog gewoon een stel ❤️.


Boekentips

Je eerste 1000 vaderdagen - David Borman

Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman

Commando papa - Neil Sinclair

Vader op komst - Willem Besseling

De thuisblijfvader - Tim Gauw