Veel gestelde vragen (en antwoorden!)

Kraamzorg, kraamtijd, kraamverzorgende, kraamweek, kraamhulp, pasgeboren baby, ik word vader, ik word papa, ik ben zwanger, heerhugowaard

De meest gestelde vragen aan de kraamverzorgende.
Ik ga zelf ook nooit op die pagina zitten lezen als ik een vraag heb, maar goed, kwaad kan het niet om er zelf 1 te maken.
Wellicht steken jullie er nog wat leuks van op, ik zal proberen er iets leuks en leerzaams van te maken 😉.

Hoe lang doe je dit werk al?

Ik ben in 2015 begonnen als kraamverzorgende bij een bureau. Heb daar 3 jaar voor gewerkt en zo lekker veel ervaring op gedaan. In 2018 ben ik voor mezelf begonnen met Babywaard Kraamzorg, en dat doe ik nu (terwijl ik dit schrijf) dus al 6 jaar.

Waarom werk je als zelfstandig kraamverzorgende en niet voor een bureau?

Een van de nadelen van het werken voor een bureau, is dat zij de planning doen. Ik stond op wacht, werd gebeld dat er een gezin was in Assendelft, Zwaag, Hoorn, Enkhuizen, Alkmaar en een enkele keer Heerhugowaard. Sprak ik hier de verloskundige en die vroeg dan steevast; ‘Lin! Waar zit je? Ik heb je al zo lang niet gezien hier in de gezinnen!?’ Overstappen naar een ander bureau zou dat niet oplossen, want die hebben ook een centrale planning. Dus dat is de grootste reden om voor mijzelf te beginnen geweest.

Dekt de verzekering de kosten wel als we kiezen voor jou als kraamverzorgende?

Jazeker! Ik ben aangesloten bij de Coöperatie Kraamzorggroep, en zo heb ik als zelfstandig kraamverzorgende met alle verzekeraars een contract. Het contract staat alleen niet op naam van Babywaard, maar op naam van de Coöperatie. 

Wat als er iets met jou gebeurd? Krijg ik dan wel kraamzorg?

Er kan altijd wat gebeuren, waardoor ik niet in staat ben om de zorg te leveren. een paar jaar geleden werd mijn galblaas eruit gehaald, en dat kostte meer hersteltijd dan ik bedacht had. Gelukkig ben ik aangesloten bij de coöperatie en bij KraamzorgPartners. De coöperatie werkt landelijk, KraamzorgPartners is een groep zelfstandig kraamverzorgenden uit Noord-Holland. Samen staan we back-up voor elkaar, waardoor alle klanten zorg krijgen.

En wat als er nou niemand beschikbaar is om voor je in te vallen?

In het ergste geval moet ik dubbelen. Dit klinkt voor veel gezinnen als een ramp, maar als het eenmaal aan de gang is, zijn eigenlijk alle klanten gewoon tevreden. Het voordeel van zelfstandig zijn is dat ik makkelijker kan schuiven met de uren. Hierdoor krijg je misschien niet de volle 49 uur die je normaal gesproken krijgt bij borstvoeding, maar ongeveer 45 uur verdeeld over bijvoorbeeld 10 dagen. Heel veel ouders hebben meer dan genoeg aan 4,5 uur op een dag, om vragen te stellen en dingen te oefenen. Het scheelt ook maar 1,5 uur in vergelijking met een ‘normale’ dag, dus dat is niet een heel groot verschil. Het is natuurlijk wel zo, dat ik niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn. Dus bij het ene gezin ben ik in de ochtend, bij het andere gezin in de middag. Maar ook dat kun je zien als iets positiefs, in de ochtend alleen opstarten met je baby en dan zien waar je tegenaan loopt. Of na die voeding van 7.00 uur gewoon nog lekker kunnen slapen omdat ik pas tegen de middag kom. Kortom, het is echt niet zo vervelend als dat men denkt.

Maar als je kiest voor een zelfstandig kraamverzorgende dan krijg je toch altijd volledige zorg?

Nee, dat is helaas niet (meer) zo. Er is zo’n groot tekort aan kraamverzorgenden, dat ook wij meerdere klanten in de maand aan moeten nemen. Het is natuurlijk niet te verkopen dat wij in een gezin na een ongecompliceerde bevalling met een goed groeiend kind 49 uur werken, terwijl een moeder met 3 kinderen na een keizersnede en waarbij de borstvoeding niet goed loopt het moet doen met 3-uurs zorg van een bureau. Dat is niet eerlijk, en daar sta ik dan ook niet achter.


Heb je na het lezen van deze pagina nog steeds een vraag die je mij wilt stellen? Neem dan gerust contact met me op!