Wat kun je verwachten van een kraamweek met Babywaard Kraamzorg?

 

Een veel gehoorde zin, als je vertelt dat jullie een kindje verwachten, is;

 

“Oh, krijg je dan straks 8 dagen zo’n vrouw in huis?”

 

En ja, dat krijg je! In Nederland zijn we gezegend met een systeem waarbij je de eerste 8 tot 10 dagen na je bevalling thuis ondersteund wordt door een professionele zorgverlener.
De kraamverzorgster functioneert als de oren en ogen van de verloskundige. Ze houdt in de gaten of moeder en de baby goed herstellen van de bevalling, of er geen infecties optreden en is er voor jou/jullie om alle vragen te beantwoorden en onzekerheden weg te nemen. Hoe fijn is dat!? Overigens gaan de meeste kraamverzorgenden ‘s middags weer weg, dus zijn we technisch gezien niet die volledige 8 dagen in huis 😜.

Een van de verschillen tussen Babywaard Kraamzorg en een kraamzorgorganisatie is, dat ik in de eerste weken van de zwangerschap zelf kom kennismaken met jullie. 
Zo weten jullie al precies wie er gaat komen als de baby straks geboren is, en weet ik ook waar ik mag gaan werken als het klikt.

Tussen de 32 en 34 weken zwangerschap kom ik nogmaals bij jullie thuis, om de aanstaande kraamweek te bespreken. Dit noemen we het intakegesprek, en is naast functioneel vaak ook heel gezellig. Ik vind het erg leuk om te zien en horen hoe het met jullie gaat, en het is fijn om even bij te kletsen.
We indiceren tijdens dit gesprek ook alvast de gewenste uren. Bij borstvoeding hebben jullie recht op 49 uur verdeeld over 8 dagen, bij flesvoeding hebben jullie recht op 45 uur verdeeld over 8 dagen. 
Als het nodig is dan kan ik, in overleg met de verloskundige, in de kraamweek extra uren indiceren. Bijvoorbeeld als de moeder nog niet goed herstelt van de bevalling, als de borstvoeding niet goed loopt of als er onverwacht andere factoren opspelen. 

Als jullie thuis gaan bevallen, dan zal Babywaard Kraamzorg de verloskundige assisteren bij de bevalling. Samen zijn we getraind in alle situaties die tijdens de bevalling kunnen voorkomen, en weten we hoe te handelen. Zo kunnen jullie veilig thuis je kindje op de wereld zetten, wat is het toch fijn dat we in Nederland die keuze kunnen maken!

Tijdens de kraamweek is mijn voornaamste taak de zorg voor moeder, vader en kind. Iedere dag doe ik medische controles bij moeder en kind om te zien of het goed gaat met beide. Daarnaast doe ik licht huishoudelijk werk, denk hierbij aan stofzuigen, het sanitair en de was.
Bedenk hierbij wel; kraamverzorgenden zijn geen huishoudsters. Je vraagt de huishoudster ook niet om de controles voor moeder en kind erbij te doen, verwacht het dan andersom ook niet van ons. Het huis is ‘visite klaar’, en als moeder kun je hygiënisch herstellen van de bevalling.
Als de situatie het toelaat kan ik soms extra klusjes doen. Denk hierbij aan koken of een boodschap, of als er meerdere kinderen in het gezin zijn; samen tekenen, voorlezen of even lekker naar buiten.
Uiteraard wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Ik help jullie herinneren aan het ontbijt, lunch en verzorg iedere dag een lekker fruitje. 
Wil je graag dat ik iedere dag eten kook? Of moet de hond iedere morgen even een rondje om? Geef het bij me aan, want in overleg kan er een hele boel. Maar als ik het niet weet, dan kan ik ook niet aan jullie wensen voldoen!

Mijn voornaamste doel is om jullie optimaal ontspannen te laten genieten van die eerste bijzondere week met jullie kindje. In de meeste gezinnen kan ik ‘hands-off’ ondersteuning geven. Het moeder- en vadergevoel, en jullie instinct zorgt er meestal voor dat jullie zelf aanvoelen wat de baby nodig heeft. Met een klein beetje aansturing, tips en trucs om de puntjes op de i te zetten verzorg ik een heerlijke ontspannen kraamweek. Met ruimte voor een grapje, verwennerij en een schat aan informatie om zelfverzekerd voor jullie kindje te kunnen zorgen als de kraamweek voorbij is!

Op de vierde zorgdag vindt er een evaluatiemoment plaats. Babywaard hoort graag of jullie tevreden zijn, of dat er ruimte is voor verbetering. Zoveel mensen, zoveel wensen, en Babywaard maakt het graag iedereen naar de zin.
Aan het eind van de zorg ontvangen jullie een digitale evaluatie. Jullie helpen ontzettend door deze voor Babywaard in te vullen. Van feedback kan de zorg alleen maar beter worden. 

Wil je weten wat andere mensen over Babywaard Kraamzorg hebben gezegd? Kijk dan op de pagina met recensies!

Wil je meer weten over ‘de Linda van Babywaard Kraamzorg’? Lees dan verder over mij!

Uiteraard kun je, als je nog vragen hebt, vrijblijvend contact met mij opnemen.