Samen slapen met je baby, dat is toch raar!?

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 15:16

Het slapen met je kind, als je daar op Googled dan weet je niet waar je moet kijken…

Voorstanders, tegenstanders, waarschuwingen, ervaringsverhalen, het gaat alle kanten op. In Nederland is samen slapen met je kind echt een taboe, maar hoe zit het nou precies? Is het veilig of niet? En wil je kind dan nog wel apart slapen?

Vroeger was er geen discussie mogelijk, het gezin sliep met zijn allen in één kamer.

Soms zelfs met opa en oma er ook nog bij. Dit was voornamelijk vanwege ruimtegebrek (kleine huisjes), maar het was ook praktisch. Er hoefde maar 1 ruimte warm gehouden te worden (goedkoper), het was veiliger (vanwege o.a. brandgevaar) en het was handig met jonge kinderen (altijd wel iemand om tegenaan te liggen en om te helpen).

Nu snap ik dat je niet perse met je ouders of schoonouders in één krappe slaapkamer wil liggen 😉, dus we hoeven echt niet terug in de tijd. Het is alleen wel frappant dat niemand in die tijd sprak over huilbaby’s of slaapproblemen met jonge kinderen. Die waren er namelijk niet, omdat er in die tijd automatisch voldaan werd aan de natuurlijke behoefte van baby’s en kinderen. Dus is dat samen slapen nou wel zo raar?

Het instinct van een baby laat de baby huilen op het moment dat hij niet wordt vastgehouden.

De baby weet niet dat we in een moderne tijd leven, dat er geen gevaar dreigt, en dat er altijd iemand is om voor hem te zorgen die meeluistert (en soms zelfs meekijkt) met een babyfoon. De baby weet alleen wat er in zijn instinct is ingeprent; “als ik niet vastgehouden wordt dan krijg ik het koud, kan ik niet drinken wanneer ik dat nodig heb, kan ik wel opgegeten worden, en dan ga ik dood.” En dat is ook nog op waarheid berust, want zou je een baby wel eten geven, schone kleding en een veilig bedje, dan zou de baby echt doodgaan. Gebrek aan aandacht, stimulans, warmte, liefde en geborgenheid zijn zeer schadelijk en uiteindelijk zelfs dodelijk voor een baby…

Door samen te slapen met je baby voldoe je aan alle biologische, neurologische en fysiologische behoeftes die je baby heeft.

Je baby heeft jouw nabijheid ècht nodig, het liefst 24 uur per dag. En nee, dat stopt niet met 4, 6, 9 of 12 maanden. Sterker nog, waar slaap jij? Slaap jij alleen, of lig je gezellig naast je partner? Voel je je daar veilig bij?

Samen slapen, baby huilt in eigen bedje, baby slaapt slecht, huilende baby in de nacht

Stel je voor dat we jou nu oppakken en in een onbekend gebied neerleggen. Je krijgt een dekentje en een dak boven je hoofd, maar je weet niet waar je bent en wat er rondloopt. Zou jij dan rustig gaan slapen? Ik denk het niet. En stel je voor dat je je partner mee krijgt? Zou je dan gerust gaan slapen? Waarschijnlijk wel, maar alleen omdat je je veilig voelt met je partner naast je die je vasthoud en de boel in de gaten houd.

Samen slapen met je baby, op 1 kamer of zelfs in 1 bed, dat is wat je baby het allerliefste wil. Het beschermt je baby tegen wiegendood, en het is goed voor de ontwikkeling van het brein. Hoe dat precies zit en en hoe je samen slapen werkbaar maakt vertel ik je allemaal in de cursus Liefdevolle Verwachting. Boek nu de groepscursus bij Zonwaard of de privé cursus lekker thuis op je eigen bank ❤️