Iedereen heeft het erover, het is druk in de kraamzorg.
Er zijn te weinig kraamverzorgsters beschikbaar voor het aantal kraamgezinnen dat zorg nodig heeft. Hoe dat komt is op zich goed te verklaren, maar daar schrijf ik misschien nog eens een ander blog over. In dit blog leg ik je vooral uit waarom je je daar geen zorgen om hoeft te maken.
Want dat ‘zorgen erover maken’ is wel een beetje de trend. Ouders schrijven zich na de positieve test gelijk al in om maar verzekerd te zijn van een plekje. En dat is nodig ook, want als je te laat bent kan het zomaar zijn dat je uiteindelijk helemaal zonder kraamzorg komt te zitten. Ook bij een bureau. Maar is dat wel zo erg?
Over die vraag zullen de meningen ook verschillen.
Heb je bij je eerste kindje toevallig een kraamverzorgende getroffen die voornamelijk bepaalde hoe jullie dag eruit moest zien en je verplichtte om naar bed te gaan terwijl je daar geen behoefte aan had dan zal je er niet rauwig om zijn dat je dat dit keer misloopt. Of had jij er één die voornamelijk op een stoel op haar telefoon zat te pielen of uren moest ‘rapporteren’ dan zul je er ook geen traan om laten.
Maar was je kraamverzorgende die steun en toeverlaat waar je alles aan kon vragen, waar je heerlijk mee kon praten en je heel veilig bij voelde, ja dan is het een vervelende ontdekking als dat er dit keer niet in zit. En als het je eerste kind is? Dan is het toch gewoon noodzakelijk? Hoe weet je dan hoe je voor een baby moet zorgen??
Stel nou dat dat laatste het geval is, dan is dit je geruststelling:
iedere ouder en iedere baby wordt namelijk geboren met een gezond instinct. Diep van binnen weet elke ouder en elke baby precies welke zorg en handelingen nodig zijn om in leven te blijven. Ook als het je eerste kindje is!
Het brein van de ouders veranderd in de zwangerschap en als de baby geboren is. De focus komt helemaal op de baby te liggen, en onder invloed van hormonen ontstaan letterlijk nieuwe, gespecialiseerde brein-systemen die zich focussen op de baby. Je richt je met alles wat je hebt op het liefdevol verzorgen van je baby.
Met dit instinct ben je echt meer dan geschikt om voor je baby te zorgen. Misschien nog wel beter wanneer jullie je compleet focussen op wat goed voelt, dan wanneer er iemand over jullie schouder mee staat te kijken en steeds aangeeft wat hoort en wat de boekjes zeggen.
Want die boekjes zitten er regelmatig compleet naast als je kijkt naar de biologische behoeftes van een baby en de ouders.
Ik ben dan ook de slechtste reclamemaker als het gaat om de kraamzorg,
want ik vind dat de ouders en de baby de kraamweek alleen ook het goed kunnen overleven. Ik ben van mening dat kraamzorg zeker noodzakelijke zorg is, maar niet perse op de manier waarop het nu is vormgegeven. Kraamzorg heeft een ondersteunende en signalerende functie, die ontzettend waardevol is. De kraamverzorgende is een vraagbaak waar je al je vragen aan kunt stellen, die je van alles over de verzorging van de baby kan leren, en die je kan ondersteunen bij je huishouden. Maar in de basis kan elke ouder echt op instinct voor de baby zorgen, en als je bereid bent om naar dat instinct te luisteren dan komt je kindje niets te kort.
Wil je hier nu meer over weten en daarmee je kraamtijd een enorme kickstart geven?
Volg dan de cursus Liefdevolle Verwachting in groepsverband of lekker thuis op de bank met de privé cursus!