Laten we het eens hebben over seks na de bevalling

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 12:21

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik niet vies van het op tafel gooien van een taboetje hier of daar, dus waarom niet nu, hier, gewoon omdat het kan? Eigenlijk naar aanleiding van wat goede gesprekken in de kraamweek, met lieve kraamgezinnen die ook graag open over onderwerpen praten. Regelmatig komt namelijk het onderwerp ‘anticonceptie’ op tafel, wat natuurlijk één op één verbonden is met seks. Of sex. Maakt dat uit eigenlijk, hoe je het schrijft? Nouja, je snapt mijn punt 😉.

Want hoewel ‘iedereen’ het doet, is praten erover toch een beetje ‘not-done’.

Seks na de bevalling? Ieuw, akward!

‘Nou, voorlopig even niet!’ is een veel gegeven reactie.

‘Ik kan me niet voorstellen dat we daar binnenkort al tijd voor hebben’ hoor ik ook wel eens.

‘Kun je je dat weer voorstellen lieffie? Dat we weer seks gaan hebben na alles wat je gezien hebt?’ zegt de onzekere moeder. En daar zit een punt waar ik later op terug kom.

Laten we eens beginnen met te benoemen dat het ‘wanneer’ helemaal bij jullie ligt. Jullie wensen, jullie leven, jullie bepalen. Natuurlijk is het advies om vanwege het risico op infecties te wachten tot je gestopt bent met vloeien, maar verder is het helemaal aan jullie wanneer ‘het’ weer gaat gebeuren. De een is er al na twee weken aan toe, de ander pas na twee jaar. Of nog later. Niets is gek, en het hangt voornamelijk af van hoe jullie leven eruit ziet en hoe de bevalling en het herstel daarvan is verlopen.

Als ik in de kraamgezinnen de anticonceptie bespreek, geef ik altijd aan dat het moment waarop je er weer aan toe bent vaak wat onverwacht om de hoek komt. 

Jullie hebben een fijne dag gehad, de kleine ligt lekker te slapen, er is gezelligheid en openheid in ineens… 😏😏😉 Zorg dat je voorbereid bent op dat moment, voor als je bijvoorbeeld nog niet met de pil bent begonnen. Leg een pak condooms in het nachtkastje, zodat je niet de volgende morgen de ‘walk of shame’ hoeft te doen naar de drogist voor de morning-afterpil (die kun je gewoon bij de Etos en Kruitvat kopen by the way).

Wat helpt om met elkaar op één lijn te komen over het ‘wanneer’, is open met elkaar praten over hoe je erin staat. Ben je er al aan toe? Of ben je er totaal nog niet mee bezig? En waarom dan wel of waarom dan niet.

Een stel vertelde mij eens eerlijk dat ze er na de eerste bevalling weken omheen gedraaid hebben, omdat ze het niet durfden te vertellen aan elkaar.

Hij dacht steeds ‘ze heeft zoveel doorstaan, en nu is de baby ook nog zo afhankelijk van haar. Ik val haar niet lastig met mijn ‘behoeftes’.

Zij dacht steeds ‘hij raakt me niet aan, op een liefdevolle kus na. Hij denkt vast nog steeds terug aan hoe het er toen uitzag en dat het vast niet meer hetzelfde voelt. Ik ben nog wat zwaarder en mijn hele lijf is zacht en anders.’

Al met al hadden ze er beide al weken ‘zin in’, maar doordat ze het niet bespraken met elkaar wisten ze van de ander niet hoe de vlag erbij hing. Zonde natuurlijk, want naast papa en mama ben je ook nog een leuk stel met liefde voor elkaar. Je relatie heeft die intimiteit toch echt wel nodig zo af en toe. 

Opmerkingen van stoere vrienden of grappige vriendinnen helpen, zeker bij een onzekere moeder, ook echt niet mee. Denk aan de ‘het is alsof je favoriete kroeg afbrand’ of ‘het is niet meer hetzelfde, eigenlijk alsof je een knakworst de gang in gooit…’

Echt leuk, wacht, ik ga vast klaarliggen hoor, hier krijg ik zin van! 🥴

Wat helpt dan wel om (weer) op één lijnt te komen?

  • Bespreek open met elkaar hoe je ‘erin staat’. Je kunt aangeven dat je er totaal nog niet aan toe bent, omdat je nog pijn hebt, of je lichamelijk nog niet lekker voelt. Of je geeft aan dat je er ergens wel aan toe bent, maar niet goed weet wanneer. Als je je ergens voor schaamt, bespreek dit dan met elkaar. Jullie hebben samen een kindje gekregen, dan ben je bijna alle schaamte wel voorbij meestal, toch? 
  • En voor de partners, benoem gewoon dat je het wel weer zou willen. Maar dat je er geen druk op legt, en vooral wil wachten tot je vrouw/vriendin er weer aan toe is. ‘Maar ik zie je, ik vind je mooi, lief, sexy en als jij er aan toe bent dan ben ik er ook weer aan toe! Graag zelfs!!’
  • Duurt dit moment erg lang, of blijf je klachten houden die je onzeker maken, zoek dan iemand op die je kan helpen. Verloskundig coaches, bekkentherapeuten, fysio’s, er zijn echt heel veel ‘dokters’ die je met alle liefde van je klachten afhelpen. Echt waar! Ook voor de partners; blijf je last houden van wat je hebt gezien of hebt meegemaakt bij de geboorte, ga er met iemand over praten. Ik help je met alle liefde aan een adres hieronder ❤️
  • Sowieso is de gouden tip voor elke pas bevallen vrouw: ga na een week of zes naar een bekkentherapeut! Echt, doe dat! Je bekkenbodem heeft onwijs veel rek doorstaan tijdens de zwangerschap en bevalling. Na 12 weken zit je pas op 15% herstel!! Als je een consult boekt bij een bekkentherapeut, dan kunnen zij samen met jou kijken naar hoe je in je herstel zit. Waar kun je nog aan werken, en wat gaat er al goed. Dit voorkomt heeeeeeeel veel klachten op de lange termijn (zo rond je 45e).
  • Zorg dat je ‘iets’ van anticonceptie klaar hebt liggen, en doe dan gelijk het complete pretpakket en koop er een tube glijmiddel bij (tip: bestel online als je niet naar de plaatselijke drogist met de vriendin van je moeders tante achter de kassa wil). 
  • Dit is een beetje een ‘open deur’, maar ontspanning is heel belangrijk hè? Maak je niet te druk, ontdek, neem de tijd. En lukt het ondanks alle gesprekken en voorbereidingen niet? Volgende keer beter. Het is echt weer even zoeken naar de opties en mogelijkheden. Geen stress, je kunt elkaar ook op andere manieren ‘verwennen’ 😉.

Dan nog wat fijne adressen waar je terecht kunt voor hulp:

Visser fysiotherapie, Lepelaar 3A in Hoorn

Bekkenfysiotherapie Alkmaar, de Helling 13 in Sint Pancras

Het kruispunt Alkmaar, van der Veldelaan 69 in Alkmaar

Fysiotherapie en bekkencentrum Ruitenschild, Rustenburgerweg 75 in Heerhugowaard

El Momo, voor coaching voor of na de bevalling, info@elmomo.nl

Vanesca Baij, voor coaching voor of na de bevalling, info@coachingvanesca.nl 

Ben jij of ken jij nog iemand die in dit rijtje thuis zou horen? Laat het me dan vooral weten!!