De Do’s en Dont’s voor kraambezoek

Gepubliceerd op 1 mei 2024 om 14:18

Hij kon natuurlijk niet uitblijven, een blog over kraambezoek. Er is maar weinig leukers, mooiers, toffers te doen in de kraamweek dan je pasgeboren baby showen aan je (schoon)ouders, broers, zussen, lieve vrienden en familie, buren, collega’s en kennissen. Al die mooie woorden, vertederde blikken, lieve cadeautjes, het is zó leuk!

Maar naast dat dat heel erg leuk is, gaat er ook vaak een hoop mis…

Verkeerde verwachtingen vooral, die je kunt voorkomen met duidelijke communicatie en afspraken. Bij deze dan ook een blog met de meest gegeven tips:

Voor ouders:

  • Praat als het even kan al tijdens de zwangerschap over hoe jullie het willen gaan doen na de geboorte. Met je gezin, je (schoon)ouders, mensen die dichtbij je staan en al snel langs mogen komen. Wat verwachten zij, en wat verwachten jullie? Wel of niet al snel na de geboorte, na 24 uur? Vasthouden van de baby, ja of nee? Heb je daar bepaalde gedachten over dan kan het heel duidelijk zijn voor de familie om je heen om dat alvast te weten.

 

  • Na de geboorte mag de eerste visite komen. Meestal de (schoon)ouders, en broers en zussen. Geef duidelijk aan dat het maar een kort bezoekje gaat zijn, en bijvoorbeeld of ze de baby wel of niet vast mogen houden. “De kleine is geboren, komen jullie zo even kort kijken? Hij is nog maar een paar uur oud, dus we laten hem wel bij zijn moeder liggen. Maar we willen hem zo graag aan jullie laten zien!” Vind je dit moeilijk, vraag dan je kraamverzorgende om advies. De meeste collega’s vinden het prima om in de bres te springen voor je. Persoonlijk zeg ik altijd: “zeg maar dat ze van mij niet van hand tot hand mag gaan na de bevalling. Ze heeft hoofdpijn en als we een opname willen voorkomen dan moet ze lekker bij papa/mama blijven liggen” (vaak helemaal niet waar, maar een leugentje om bestwil moet soms kunnen toch? 😉)

 

  • Deel de dag in drie blokken; ochtend, middag en avond. De avond houd je zo lang mogelijk vrij. Mensen hebben in de avond de neiging om te lang te blijven plakken, en laat de avond daar nou juist niet het goede moment voor zijn. Vrijhouden dus! Houd je de ochtend en middag over, en probeer van die twee elke dag maar één blok vol te plannen. Onverhoopt toch twee blokken vol op één dag? Dan plan je de dag ervoor of de dag erna lekker niets. Oh, en aanvullend op deze: als je partner weer aan het werk gaat, zorg dan dat de vrije dagen van je partner regelmatig ook echt vrij zijn. Dus niet altijd de weekenden vol stampen met visite, maar een dag lekker vrij houden voor huispakken en ‘cocoonen’ is goud waard!

 

  • Geef duidelijk een begin en eindtijd aan. “Woensdag is goed, van 15.30 tot 16.30 uur?” Dan laat je van te voren al weten dat er een eindtijd aan het bezoek zit. Komen ze een half uur te laat en moet jij om 16.45 uur weer voeden? Dan heb je alle recht om ze na 16.30 uur weer vriendelijk te verzoeken om te gaan.

 

  • Eén kopje koffie met wat lekkers erbij is genoeg. Niets meer aanbieden na dat eerste bakkie is een duidelijk signaal dat je het kort wil houden. Niet mega-gastvrij, maar hey, jullie hebben net een baby gekregen!! Gastvrijheid krijgen ze de volgende keer wel weer.

 

  • Heb je hulp nodig? Vraag erom! De meeste visite zegt bij het afspreken: ‘als we iets voor jullie kunnen doen dan moet je het zeggen, goed?’ Maak daar gebruik van!! Vraag om een warme maaltijd, of ze een boodschapje mee willen nemen, of ze met je oudere kind een uurtje naar de speeltuin willen gaan, de hond even uit willen laten, noem maar op. Als ze het niet willen doen dan zouden ze het niet aanbieden. ‘It takes a village to raise a child’ dus aanpakken die hap.

 

  • Nee is ook een antwoord. ‘We willen dolgraag op visite komen, mag dat?’ Je voelt je misschien verplicht om dan ja te zeggen, maar repeat after me: ‘Nee, voorlopig/nu even niet. We moeten eerst zelf even onze draai vinden.’ Je kunt er eventueel een reden bij geven (zware nacht gehad, niet lekker, baby huilt veel, gister te druk geweest, of gebruik hem maar weer: de kraamverzorgster vind het niet verstandig), maar dat hoeft niet. Nee is nee. Ook als het eerst ja was trouwens. Had je afgesproken met iemand maar word je ‘s morgens al moe bij het idee dat er straks visite komt na een ongelofelijke prut-nacht? Bel af. Echt, dat is geoorloofd en daar moeten ze gewoon begrip voor opbrengen.

 

  • Combineer verschillende vrienden/familieleden/collega’s. Ook daar hoef je je niet rot over te voelen, je hebt gewoon niet genoeg tijd om iedereen apart te laten komen. Tenzij je het leuk vind om tot de eerste verjaardag kraamvisite te ontvangen, dan trek je lekker je eigen plan. Tante Jo en ome Dirk kunnen echt wel tegelijk op visite komen met ome Ted en tante Meta. Kunnen ze ook nog even met elkaar kletsen, en het scheelt jullie weer een extra visite.

 

  • Maak een verlanglijstje op lijstje.nl. Zet daar alle cadeautjes op die je leuk vind, en laat mensen daar wat van afstrepen. Scheelt 10 paar sokjes, 5 mutsjes en 30 knuffeldoekjes waar je kind niets aan heeft… 😬

Voor de visite:

 

  • Je komt NIET met een snotneus, kuchje, grieperig gevoel, beginnende of afstervende koortslip, of als je op je werk/gezin te maken hebt met een griepepidemie en jij (nog) niets voelt 🤒🤧😷. Als het kraamgezin er ziek van wordt dan hebben zij daar veeeeeeel meer last van dan jij van het verzetten van de afspraak. Een koortslip is trouwens LEVENSGEVAARLIJK voor een baby, daar kunnen ze hersenvliesontsteking van krijgen en daar kunnen ze dan weer van komen te overlijden. Just saying… ✋🏻❌

 

  • Aanvullend daarop: WAS JE HANDEN! Zodra je binnenkomt even je handen wassen. Kleine moeite, groots effect.

 

  • Je neemt je eigen kinderen NIET mee. Als het even kan, laat ze bij het eerste bezoek lekker thuis. De pasgeboren baby (en de nieuwe ouders) zitten niet te wachten op de drukte en bacillen die jouw kind(eren) met zich meebrengen. Andere keer graag.

 

  • Kom op tijd 🕰️. Kraamvisite inplannen is voor het kraamgezin vaak een hele puzzel. Zoeken naar ritme, daarbinnen proberen de dagelijkse dingen te doen en ook nog inschatten wanneer de visite welkom is, is vaak een breinbreker. Kom op tijd en ga na één bakkie koffie/thee weer weg ⏰.

 

  • Neem wat (gezonds of voedzaams) te eten mee 🥞🥙🥘🍲🍝🥗. Geloof mij, de zoveelste knuffel/paar sokjes/mutsje is lief, maar met een grote schaal lasagne, een stamppot, pasta of lekkere broodjes met een kop soep maak je ze echt heel blij. Iets bestellen is voor het kraamgezin heel makkelijk, maar niets is lekkerder dan een liefdevol klaargemaakte gezonde en voedzame maaltijd die ze zo kunnen pakken als er weer eens drukte is rond etenstijd.

 

  • Als je een afgrijselijke kok bent kun je ook aanbieden om een boodschapje mee te nemen uit de winkel, of om iets voor ze te doen (hond uitlaten, oudere kinderen even meenemen naar de speeltuin of voor een ijsje. 

 

  • Heb begrip voor het woord ‘Nee’ of ‘Nu even niet’ of  ‘Het komt toch niet zo goed uit’. Niemand vind het leuk om visite uit te stellen, af te bellen en teleur te stellen. Een vermoeid en gevoelig kraamgezin al helemaal niet. Dus als ze dat al doen, dan hebben ze daar een goede reden voor. Niet gaan drammen met ‘we blijven maar heel even joh, we zijn zo weer weg’. Repeat after me: ‘oké, geeft helemaal niets! Komen we gewoon een andere keer. Ik had al voor jullie gekookt, zal ik dat invriezen of even afgeven bij de deur?’ (Zie tip 4 😉)

 

  • Vraag niet of je de baby vast mag houden. Is het jouw baby? Nee. Vraagt de baby om door jou vastgehouden te worden? Nee. Zou jij het leuk vinden om midden in je slaap bij iemand op schoot gezet te worden? Nee. Nou dan. Niet doen, het is geen speelgoed of accessoire.

 

Uiteraard gun ik iedereen een kraamweek waarin je alles aan kunt, geniet van elke visite en dat niets je teveel is. Laat dit blog dan maar lekker aan je voorbij gaan. Maar weet je niet zo goed hoe je het aan moet pakken of wat een pas bevallen stel van je verwacht? Doe er je voordeel mee ❤️